Yıldız şeklindeki sıra dışı uçağa ait proje, NASA tarafından 100 bin dolarlık destek sayesinde bir gün gerçeğe dönüşebilir.
Uzay havacılık mühendisi Ge-Chen Zha’nın başını çektiği bir ekibin projesi. Zha, maksimum yakıt tasarrafu sağlanması amaçlanan je metal kalem tin geleneksel süpersonik uçaklardaki gibi sonik patlama yapmadan sesten hızlı bir sürate ulaşabileceğini öne sürdü. Sonik patlamalar, geliştirilen ilk sesten hızlı uçakların görev dışı kalmalarında etkili olan faktörlerden biriydi.
Zha, “Son derece ekonomik ve doğaya zarar vermeyen bu uçağı 20-30 yılda sivil kullanıma sunabiliriz. New York ile Tokyo arasındaki mesafeyi 15 saatten 4 saate indirme şansına sahip olacağız” dedi. SBiDir-FW, normal yolcu uçaklarına kıyasla çok daha kısa kanatlara sahip olması sayesinde sesten hızlı sürate ulaşacak. Yıldız şeklindeki uçak ek bir enerji sistemine ihtiyaç duymaksızın 90 derece dönebilecek, böylece bilim kurgu filmlerinden çıkma uçaklar gibi yanlamasına uçacak.
ORDUNUN DA İŞİNE GELECEK
Uçağın tepesine yerleştirilen jet motorları, SBiDir-FW’nin her yönde ileriye dönük itiş gücüne sahip olmasını sağlayacak. Pilotların yapacağı beş saniye sürecek 90 derecelik manevralar yolcular için zorlayıcı olacak ancak, bu esnada maruz kalınan G kuvveti yerçekiminin sadece 10’da biri olacak. Bu değer, yolcu uçakları havalanırken maruz kaldığımız G kuvvetinden düşük.
Kategori : BİLİM - TEKNOLOJİ