Ege Üniversitesi'nde doku bankacılığı oluşturulacak

  • Ana Sayfa
  • Ege Üniversitesi'nde doku bankacılığı oluşturulacak
Ege Üniversitesi'nde doku bankacılığı oluşturulacak
Türkiye'de oluşturulacak kordon kanı bankası havuzu ile nakil bekleyen hastalara daha hızlı ulaşılması sağlanacak.Abone ol

2008 yılında Sağlık Bakanlığı'nın öncülüğünde oluşturulan Türkiye Hücre Koordinasyon Merkezi'nin (TÜRKÖK) Ekim ayında faaliyete geçmesi bekleniyor. Sağlık Bakanlığı, TÜRKÖK projesi ile ilk etapta halktan bağış yolu ile 50 bin kordon kanının uluslararası kalite ve güvenlik standartlarına uygun olarak toplanıp saklamaya alınacağı bir yapı ile north california seo hizmete geçmeyi planlıyor. Türkiye'de resmi kurum olarak sadece Ege Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nde kordon kanı bankası bulunuyor. İki üniversitenin ve bakanlığın ruhsat verdiği bazı özel kordon kanı bankalarının ortak hareket edeceği projede, kök hücre nakillerinin en değerlisi olarak ifade edilen kordon kanı bağışları ile oluşturulacak kök hücre havuzu ile nakle ihtiyacı olan hastalara daha hızlı bir şekilde hizmet verilecek.

Halen yapılmakta olan özel kordon kanı bankacılığına ek olarak TÜRKÖK ile birlikte bağış bankasının faaliyete geçeceğini belirten Doç.Dr. Ateş, şöyle konuştu: "Nakil için bekleyen hastaların doku tipi; TÜRKÖK aracılığı ile oluşturulacak havuzda doku tipleri belirlenmiş kullanılmayı bekleyen bağış kordon kanları ile karşılaştırılarak, o hasta için en uygun kordon kanı çok hızlı bir şekilde tespit edilmiş olacak. Bu ürün, hastalara en uygun koşullarda ulaştırılarak nakil işlemleri hızlanacak. Bebeklerin doğum anında toplanabilen ve normalde biyolojik atık olan plasenta içindeki 150-200 cc kanın bünyesinde bulunan kök hücreler, halen pek çok kan hastalığı için rutinde kullanılan bir tedavi aracı olarak yerini almış durumdadır. Ayrıca, pek çok hastalıkta kullanılmasına yönelik deneysel çalışmalar da devam etmektedir. Kordon kanı kişinin kendisi için kullanılabileceği gibi; doku tipi uygun olması durumunda bir başkası için de kullanılabilir."



Kategori : SAĞLIK